Motiva, YM ja ARA: Energiatodistus esitettävä vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille 1.7.2017 alkaen myynnin ja vuokrauksen yhteydessä

Julkaistu 2017-06-19 12:04:15 EEST.

Heinäkuun alusta alkaen tulee energiatodistus esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä myös vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille. Todistuksen voi laatia luonnoksena jo ennakkoon.

Heinäkuun alusta alkaen tulee energiatodistus esittää myynnin tai vuokrauksen yhteydessä myös vanhoille, ennen vuotta 1980 käyttöönotetuille pientaloille. Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija, joiden tiedot löytyvät Energiatodistusrekisteristä: www.energiatodistusrekisteri.fi.

Vaikka energiatodistusvaatimus tulee voimaan heinäkuun 1. päivä, voi energiatodistuksen laatia jo ennakkoon. Todistus laaditaan luonnoksena Energiatodistusrekisteriin ja energiatodistuksen laatija allekirjoittaa todistuksen sähköisesti 1.7.2017 tai sen jälkeen ja toimittaa todistuksen tilaajalle.

Energiatodistuksen hankkii talon myyjä tai vuokralle antaja

Energiatodistus tulee esittää talon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Todistus laaditaan aina koko rakennukselle, vaikka kohteena olisi esimerkiksi vain paritalon toinen asunto. Energiatodistus tulee olla hankittuna jo aiemmin, jotta tiedot voidaan ilmoittaa myynti- tai vuokrausilmoituksessa. Energiatodistus tulee olla myös nähtävillä asuntonäytöissä. Viralliset, lainmukaiset energiatodistukset laaditaan Energiatodistusrekisterin kautta ja niissä on rekisteristä saatava todistustunnus sekä laatijan sähköinen allekirjoitus.

Kohdekäynti oleellinen osa energiatodistuksen laadintaa

Olemassa olevan talon energiatodistuksen laadintaan liittyy oleellisesti pakollinen kohdekäynti. Käynnin aikana energiatodistuksen laatija tarkistaa mm. talon rakenteet ja järjestelmät. Kohdekäynnillä ei kuitenkaan avata rakenteita tai tehdä mittauksia - tarkoitus on vahvistaa, että talon piirustuksista ja muista asiakirjoista saadut tiedot pitävät paikkansa ja havaitaan mahdolliset muutokset. Kohdekäynti on välttämätöntä myös talolle annettavien energiankäytön tehostamistoimenpiteiden laatimiseksi. Toimenpide-ehdotukset ovat oleellinen osa olemassa olevan talon energiatodistusta.

Vanhat pientalot on viimeinen rakennusryhmä, joka siirtyy vuonna 2013 voimaan tulleen energiatodistuslain vaatimusten piiriin.

Energiatodistusten neuvontapalvelu auttaa

Motiva Oy antaa energiatodistuksiin liittyvää neuvontaa ympäristöministeriön toimeksiannosta sekä kuluttajille että energiatodistusten laatijoille: www.motiva.fi/energiatodistus. Puhelinneuvonta palvelee tiistaisin klo 9-12 numerossa (09) 6122 5090, neuvontapalvelu on suljettu heinäkuussa. Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostitse: energiatodistus@motiva.fi.

Lisätietoja:

Ympäristöministeriö
Maarit Haakana, puh. 029 525 0069, maarit.haakana@ym.fi

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA (Energiatodistusrekisteri)
Ulla Laapotti, puh. 029 525 0824, ulla.laapotti@ara.fi

Motiva Oy (Energiatodistusneuvonta)
Kirsi-Maaria Forssell, puh. 0400 464 787, kirsi-maaria.forssell@motiva.fi

 

Takaisin