Energiatodistusten allekirjoitustapa muuttui 4.12.2017

Julkaistu 2017-12-20 16:30:48 EET.

Rakennuksen energiatodistuksen sähköinen allekirjoitus muuttui joulukuun alussa johtuen muutoksista Väestörekisterikeskuksen ylläpitämissä sähköisissä tunnistautumis- ja allekirjoituspalveluissa.

Muutos ei ole suuri, mutta voi aiheuttaa kysymyksiä. Muutos koskee niitä energiatodistuksia, jotka laaditaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä 4.12. jälkeen. Tätä ennen laaditut todistukset ovat edelleen päteviä, vaikka allekirjoitus onkin erilainen.

Energiatodistusten allekirjoitukset ovat olleet sähköisiä 1.5.2015 lähtien. Energiatodistuksessa on todistuksen laatijan sähköinen allekirjoitus sekä Energiatodistusrekisteristä saatava rekisteritunnus. Ennen 1.5.2015 energiatodistukset allekirjoitettiin käsin, eikä niissä ole rekisteritunnusta.

 

Energiatodistus_mallikuva_sähköinen allekirjoitus_2015.jpg

Mallikuva: Allekirjoitus, joka ollut käytössä 1.5.2015 - 3.12.2017.

 

Energiatodistus_mallikuva_sähköinen allekirjoitus_2017.jpg

Mallikuva: Uusi sähköinen allekirjoitus, joka on käytössä 4.12.2017 alkaen.

 

Energiatodistus muuttunut vuosien saatossa

Energiatodistukset ovat olleet Suomessa käytössä vuodesta 2008 asti, jolloin ensimmäiset, ulkoasultaan ns. ”vihreät” energiatodistukset laadittiin uudisrakennuksille, suuremmille kuin 6 asunnon asuinrakennuksille sekä muille rakennuksille. Vihreä energiatodistus oli uudisrakennukselle voimassa 4 vuotta (alle 6 asunnon rakennuksille, kuten omakotitaloille 10 vuotta), ja olemassa oleville rakennuksille 10 vuotta. Taloyhtiöissä energiatodistuksen pystyi antamaan myös isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja, mutta nämä todistukset olivat voimassa vain vuoden kerrallaan. Vanhoja, vihreitä, 10 vuoden energiatodistuksia on vielä käytössä, mutta ne poistuvat käytöstä vähitellen todistuksen mentyä vanhaksi.

Ulkoasultaan ”sininen” energiatodistus otettiin käyttöön vuonna 2013 ja todistukset tulivat vaiheittain käyttöön niin, että viimeiseksi niiden piiriin tulivat vanhat, ennen vuotta 1980 rakennetut pientalot. Vuosina 2013-2015 energiatodistuksen laatijat allekirjoittivat energiatodistukset käsin. Kun ARAn energiatodistusrekisteri otettiin käyttöön 1.5.2015, kaikki todistukset tulivat laadittavaksi ARA:n rekisterissä. Samalla siirryttiin sähköiseen allekirjoittamiseen ja jokaiselle rekisterissä laaditulle energiatodistukselle annettiin myös rekisteritunnus. Joulukuussa 2017 tehty allekirjoituksen muodon muutos ei vaikuta todistusten laadintaan tai niiden käyttöön ja energiatodistusrekisteristä saatava rekisteritunnus säilyy todistuksissa ennallaan. Energiatodistus laaditaan uudelle rakennukselle rakennuslupaa haettaessa sekä olemassa olevalle rakennukselle myynti- ja vuokraustilanteessa.

Energiatodistusneuvonta auttaa

Energiatodistuksiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Motivan energiatodistusneuvontaan: www.motiva.fi/energiatodistus. Palvelupuhelin on auki tiistaisin 9-12, kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla: energiatodistus@motiva.fi.

Lisätietoja:

Energiatodistusneuvonta, Motiva Oy:
Kirsi-Maaria Forssell, kirsi-maaria.forssell@motiva.fi
www.motiva.fi/energiatodistus

Energiatodistusrekisteri, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:
Ulla Laapotti, ulla.laapotti@ara.fi
www.energiatodistusrekisteri.fi

Takaisin