Pienet asuinrakennukset (Yhden asunnon talo, kahden asunnon talo, ketjutalon osana oleva rakennus ja muu erillinen pientalo)

1 Mitä tarkoittaa käyttötarkoitusluokan 1a-c määritelmä ”ketjutalon osana oleva rakennus”? Eli kun on rakennus, jossa asuinrakennukset ovat ketjutalona autokatoksen välityksellä kiinni toisissaan niin teenkö energiatodistuksen tällaisessa rakennuksessa aina

Mitä tarkoittaa käyttötarkoitusluokan 1a-c määritelmä ”ketjutalon osana oleva rakennus”? Eli kun on rakennus, jossa asuinrakennukset ovat ketjutalona autokatoksen välityksellä kiinni toisissaan niin teenkö energiatodistuksen tällaisessa rakennuksessa aina huoneistokohtaisesti?

VASTAUS: Kun rakennuslupaa varten E-lukuvaatimus on jokaiselle ketjutalon osalle erikseen, niin energiatodistus myös laaditaan jokaiselle osalle erikseen.  Jos osiot ovat kaikki samanlaisia, kannattaa todistukset laadituttaa yhdellä kertaa, kopioina toisistaan.

 

2 Olemme myymässä asuinrakennusta, jonka kauppahinta on 25 000 €. Voimmeko käyttää kohteelle kevennettyä energiatodistusta. Jos voimme käyttää kevennettyä energiatodistusta, niin kuka laatii kevennetyn energiatodistuksen ja pitääkö se rekisteröidä tai pala

Olemme myymässä asuinrakennusta, jonka kauppahinta on 25 000 €.  Voimmeko käyttää kohteelle kevennettyä energiatodistusta. Jos voimme käyttää kevennettyä energiatodistusta, niin kuka laatii kevennetyn energiatodistuksen ja pitääkö se rekisteröidä tai palauttaa johonkin järjestelmään?

VASTAUS: Voitte käyttää kevennettyä menettelyä. Kevennettyä menettelyä voi käyttää, jos myytävä tai vuokrattava kohde (rakennus, kiinteistö, huoneisto tai sen hallintaoikeus enintään kaksi asuinhuoneistoa käsittävässä asuinrakennuksessa) on arvoltaan vähäinen. Kohteen arvo määritellään vähäiseksi, jos kohteen myyntihinta alittaa 50 000 euroa tai kohteen vuokra kuukaudessa alittaa 350 euroa.

Kevennetyn menettelyn mukaisesti energiatodistus laaditaan omalla lomakkeellaan, ja rakennuksen energiatehokkuutta kuvataan tunnuksella H. Lomakkeen täyttää myyjä itse, eli täyttöön ei tarvita pätevöitynyttä laatijaa. Kevennetyn menettelyn mukaisesti laadittua energiatodistusta ei toimiteta ARAan mutta se annetaan ostajalle. Lomake löytyy nettisivulta: http://energiatodistus.motiva.fi/energiatodistustenlaatijat/lomakkeet/

3 Olemme myymässä pientaloa eikä kohdetta markkinoida julkisesti, tarvitsemmeko energiatodistuksen?

Olemme myymässä pientaloa eikä kohdetta markkinoida julkisesti, tarvitsemmeko energiatodistuksen?

VASTAUS: Koska pientaloa ei esitellä julkisesti myyntiä varten tai tarjota myytäväksi julkisesti esillä olevalla ilmoittelulla, tulee kohteelle tehdä kevennetyn energiatodistusmenettelyn mukainen todistus. 

Kohdetta esitellään julkisesti silloin, kun siitä on julkisesti ilmoitettu näyttöajankohta, jolloin kaikki kiinnostuneet voivat kyseisenä ajankohtana tulla paikalle. Kohde on tarjolla julkisesti myytäväksi myös, jos kohteesta on julkaistu myynti-ilmoitus esim. web-sivuilla, ilmoitustauluilla, lehdissä, televisiossa tai radiossa.

4 Omistan pienen, noin 45 neliöisen mummonmökin, jonka olen laittamassa myyntiin. Tarvitsenko energiatodistuksen?

Omistan pienen, noin 45 neliöisen mummonmökin, jonka olen laittamassa myyntiin. Tarvitsenko energiatodistuksen?

VASTAUS: Energiatodistusta ei vaadita rakennuksilta joiden pinta-ala on alle 50 neliömetriä, joten et tarvitse energiatodistusta.

5 Olen myymässä lomamökkiäni, tarvitsenko energiatodistuksen?

Olen myymässä lomamökkiäni, tarvitsenko energiatodistuksen?

VASTAUS: Energiatodistusta ei tarvita, kun kyseessä on loma-asunto, jota EI käytetä majoitusliiketoiminnan harjoittamiseen ja jonka rakennusluokka on loma-asunto.

6 Taloni on todella vanha – 1800 –luvulta, en varmaan tarvitse energiatodistusta sitä myytäessä?

Taloni on todella vanha – 1800 –luvulta, en varmaan tarvitse energiatodistusta sitä myytäessä?

VASTAUS: Energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä myös ”vanhoille” taloille joiden pinta-ala on yli 50 neliömetriä.